Duurzame materialen die in contact komen met levensmiddelen in de Europese gezondheidszorgsector

  • Document Type: PDF
  • Language: Dutch

Materialen die in contact komen met levensmiddelen spelen een belangrijke rol in food services in de gezondheidszorg. Ze worden gebruikt in een groot aantal cateringproducten en helpen ervoor zorgen dat patiënten en het personeel op veilige wijze te eten krijgen. Bepaalde materialen die in contact komen met levensmiddelen, vooral wegwerpartikelen, die steeds vaker voorkomen, worden echter in verband gebracht met risico's voor de gezondheid en het milieu.

Bepaalde schadelijke stoffen in materialen die in contact komen met levensmiddelen kunnen in het menselijk lichaam terechtkomen door in levensmiddelen te lekken of migreren. Het is mogelijk dat deze stoffen op de lange termijn een effect op de gezondheid hebben, met name op het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het immuunsysteem. Veel van deze stoffen kunnen in wegwerpartikelen worden aangetroffen (bijv. kartonnen verpakkingen van levensmiddelen) of in artikelen gemaakt van of gecoat met plastic, die talloze additieven bevatten in verband met de specifieke kenmerken van het materiaal.

Daarom is het van belang het huidige Europese regelgevingskader ten aanzien van materialen die in contact komen met levensmiddelen en verpakkingsafval te versterken. Dit zorgt voor juridische zekerheid van de veiligheid van materialen die in contact komen met levensmiddelen en het bevorderen van het duurzaam gebruik van deze artikelen. Totdat dergelijke vernieuwingen op het gebied van regelgeving zijn gerealiseerd, kan de gezondheidszorgsector een belangrijke rol spelen bij het beschermen van patiënten en personeel door het uitfaseren van onveilige producten en verspillende praktijken die op dit moment door zwakke wetgeving of mazen in de wet worden toegestaan. Health Care Without Harm (HCWH) Europe moedigt het gebruik van producten aan die veilig zijn voor mens en milieu.

Available in English [EN]
Disponible en español [ES]
Disponible en francais [FR]
Disponível em português [PT]